Η ΑΕΚ κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από την Ευρώπη για ένα χρόνο με αναστολή, δυο ματς κεκλεισμένων των θυρών αλλά και πρόστιμο 80.00 ευρώ. Κρίσιμα τα επόμενα δυο ευρωπαϊκά χρόνια της Ένωσης που θα είναι διαρκώς έτοιμη η ΟΥΕΦΑ για να ενεργοποιήσει την ποινή-εξόντωση.

Απόλυτα ικανοποιημένοι οι άνθρωποι της ΑΕΚ με την απόφαση που έγινε πριν από λίγο γνωστή, αναλογιζόμενοι την θέση που είχαν στην εν λόγω διαδικασία, καθώς ήταν με την πλάτη στον τοίχο και η ποινή-εξόντωσης… καραδοκούσε.

Ένας ολόκληρος σύλλογος και εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλοι θα τιμωρούνταν για ελάχιστους κακόβουλους και η ΑΕΚ θα έμενε εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Το δίδυμο όμως, Λυσάνδρου-Ακράδη πέτυχαν τον ανασταλτικό χαρακτήρα της ποινής, κάτι που σημαίνει πως του χρόνου η ομάδα αγωνίζεται κανονικά στην Ευρώπη.

Από εκεί και πέρα όμως οι άνθρωποι της ΟΥΕΦΑ θα είναι κάτι παραπάνω από έτοιμοι σε κάθε επόμενο… αναπτήρα που θα ανάψει στο ΟΑΚΑ να «σκοτώσουν» από τον Ευρωπαϊκό χάρτη την ΑΕΚ.

Έτσι λοιπόν, ο αποκλεισμός για ένα χρόνο από τις διοργανώσεις της Ευρώπης με αναστολή, το κεκλεισμένων θυρών ΟΑΚΑ για δυο εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες αλλά και το πρόστιμο 80.000 ευρώ, μοιάζει σαν σανίδα σωτηρίας για τους κιτρινόμαυρους που τονίζουμε θα βρίσκεται σε απολύτως αυστηρή επιτήρηση.

Τα σημεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την τελική απόφαση είναι:

1) Η απόλυτη εμπιστευτικότητα, οι χαμηλοί τόνοι και η αποφυγή διαρροών σε μια πολύ σοβαρή διαδικασία που όλο αυτό το διάστημα ήταν σε εξέλιξη. Η UEFA είχε ορίσει, μετά τα γεγονότα και το απολογητικό μας υπόμνημα ειδικό επιθεωρητή (inspector) ο οποίος ξεκίνησε έρευνα στα πάντα από τον Δεκέμβριο (με καταθέσεις, οπτικοακουστικό υλικό, ό,τι είχε ανέβει στα social media) και την ολοκλήρωσε στα μέσα Γενάρη, χωρίς να βγει τίποτα προς τα έξω. Για αυτό και η καθυστέρηση στην εκδίκαση και την απόφαση.

2) Ακολουθήθηκε η διαδικασία που ακολουθείται στις σοβαρές υποθέσεις όχι με άμεση απόφαση της πειθαρχικής αλλά με ορισμό inspector και τελική απόφαση με βάση τον φάκελο έρευνας και δικογραφίας που εκείνος άνοιξε ψάχνοντας τα πάντα, χωρίς να αρκεστεί μόνο στις εκθέσεις του παρατηρητή και του σεκιούριτι όφισερ του αγώνα!

3) Το γεγονός ότι η ΑΕΚ απέφυγε να αντιδικήσει, να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα των γεγονότων και τις εκθέσεις, αλλά στην ουσία καταδίκασε πρώτη στην ανακοίνωσή της τα γεγονότα και συνομολόγησε τα περισσότερα εξ αυτών (όχι όλα) ακολουθώντας συνειδητά ξεκάθαρη και συντονισμένη τακτική ως προς τον καθορισμό της τελικής ποινής, αρχής γενομένης από το νομικό της υπόμνημα, που ξεκινούσε με την ανακοίνωση καταδίκης των όσων έγιναν, την παραδοχή των περισσότερων γεγονότων αλλά και τα όρια ευθύνης του club και την άμεση αντίδραση μετά τα γεγονότα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, όπως είχε διαμορφωθεί πριν από την έναρξη του ματς.

4) Δεν θα υπήρχε η παραμικρή τύχη αν η ΑΕΚ προσπαθούσε να αμφισβητήσει πραγματικά περιστατικά, απόλυτα θεμελιωμένα στην έκθεση του inspector.

5) Η χθεσινή ακρόαση ήταν μια δύσκολη διαδικασία με τον επιθεωρητή παρόντα με δύο ογκώδεις φακέλους υλικού και πολύ σκληρό απέναντι στους ανθρώπους της ΑΕΚ να προσπαθεί να ρίξει όλη την ευθύνη των γεγονότων στην ομάδα και να καταρρίψει ευθύνες Αστυνομίας και άλλων πλευρών.

6) Εκεί κρίθηκε και το παιχνίδι και αυτός ήταν ο λόγος της ακρόασης της ΑΕΚ ενώπιον της πειθαρχικής. Αυτό ήταν το πεδίο αντιδικίας μαζί του στη διάρκεια της ακρόασης και με τεχνικά και νομικά επιχειρήματα Λυσάνδρου και Αρκάδη προσπάθησαν να καθορίσουν τα επίπεδα ευθύνης μας προκειμένου να πετύχουμε την αναστολή. «Εμείς έχουμε ένα κομμάτι από τη συνολική πίτα των ευθυνών των όσων έγιναν» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα Λυσάνδρου.

7) Αυτό που προσπάθησαν να καταδείξουν ήταν ότι από τη μια υπάρχει ο κανονισμός της UEFA αλλά από την άλλη οι περιορισμοί του εθνικού νόμου που σε πολλές περιπτώσεις υπερισχύει (σχετικά με το που υπάρχουν τα δικά μας όρια δράσης και που της Αστυνομίας, οι περιορισμοί στη δράση των σεκιούριτι που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες) και ότι δεν είχε η ΑΕΚ την πλήρη ευθύνη ώστε να τιμωρηθεί με αυτόματο αποκλεισμό χωρίς να της δοθεί δεύτερη ευκαιρία.

8) Και φυσικά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και πολύ δουλειά γιατί το ότι αποφύγαμε τον αυτόματο αποκλεισμό δεν σημαίνει ότι… σωθήκαμε. Παραμένουμε σε πολύ δύσκολη θέση που απαιτεί να κάνουμε το ΟΑΚΑ… εκκλησία όχι μόνο στα δύο χρόνια της αναστολής αλλά και στη συνέχεια αφού γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε και πάλι στο παρατηρητήριο της UEFA.